דף הבית
מאמרים
עיכוב בטיסה חוק אירופאי

עיכוב בטיסה חוק אירופאי

מהו הפיצוי הכספי שזכאים הנוסעים לקבל במקרים של ביטול טיסה או עיכוב בטיסה מעל 3 שעות לפי החוק האירופאי? מה ההבדל העיקרי במקרים של עיכוב בטיסה לפי החוק אירופאי לבין החוק בישראל.

 

במהלך שנת 2004 פורסמו באירופה תקנות הנקראות Regulation (EC) No 261/2004, אשר נועדו להסדיר את זכויות הנוסעים במקרים של ביטול טיסה או עיכוב בטיסה באירופה.

 

תקנות אלה דומות לחוק בישראל הנקרא חוק שירותי תעופה הידוע גם בכינויו חוק טיבי, ולמעשה החוק בישראל חוקק בהתבסס על התקנות האירופאיות.

 

כך לדוגמה נכתב בדברי ההסבר להצעת חוק שירותי תעופה: "הוראות דומות להוראות החוק המוצע קבועות בתקנות שהתקין האיחוד האירופי בשנת 2004, שעניינן פיצוי וסיוע לנוסעים במקרה של סירוב להטיס בטיסה, ביטול טיסה או עיכוב בהמראה…" .

ליצירת קשר עם משרדנו:

    התקנות האירופאיות רלוונטיות לטיסות בשני המקרים הבאים:

     

    אפשרות 1 – טיסות המופעלות על-ידי חברת תעופה השייכת למדינה מהאיחוד האירופי.
    אפשרות 2 – טיסות שהמריאו ממדינה השייכת לאיחוד האירופי.

     

    התקנות האירופאיות לא תקפות לטיסות המופעלות על-ידי חברות תעופה שאינן שייכות לאיחוד האירופי ושלא המריאו ממדינות השייכות לאיחוד. כך לדוגמה, טיסה שהופעלה על-ידי חברת התעופה טורקיש איירליינס מתל אביב לבנגקוק או טיסה שהופעלה על-ידי חברת התעופה האמריקאית יונייטד מניו יורק לתל אביב.

     

    בנוסף בדומה לחוק בישראל במקרה של עיכוב בטיסה חוק אירופאי קובע, שהנוסעים זכאים לקבל הטבות מסוימות בהתאם לזמן המתנתם לטיסה. כך למשל, במקרים בהם ההמתנה לטיסה כרוכה בהמתנה של לילה, על חברת התעופה לספק לנוסעים לינה בבית מלון על חשבונה וכן הסעות משדה התעופה לבין המלון וחזרה.

     

    פיצוי כספי – עיכוב בטיסה מעל 3 שעות

     

    בדומה לחוק בישראל, גם במסגרת התקנות האירופאיות יהיו זכאים הנוסעים לקבל מחברת התעופה פיצוי כספי.

     

    אולם ההבדל העיקרי ביניהם הוא שבמסגרת התקנות האירופאיות הזכאות לקבלת הפיצוי הכספי הוא במקרים של ביטול טיסה או במקרים של עיכוב בטיסה מעל 3 שעות, בעוד שמסגרת חוק שירותי תעופה הזכאות לקבלת פיצוי הנה במקרים של ביטול טיסה או במקרים של עיכוב בטיסה של 8 שעות ומעלה.

     

    הבדל נוסף בעניין הזכאות לקבלת פיצוי הוא – שעל פי החוק בישראל מה שקובע הוא עיכוב של מעל 8 שעות בהמראת הטיסה, בעוד שעל פי התקנות האירופאיות מה שקבוע הוא עיכוב של מעל 3 במועד הנחיתה של הטיסה. בנוסף גם קיים הבדל בשיעור הפיצוי הכספי ובמרחק הטיסה. שכן, הפיצוי הכספי במסגרת התקנות האירופאיות נע בין 250 יורו ועד 600 יורו, לעומת זאת בחוק בישראל הפיצוי נע בין 1,300 ₪ ועד ל-3,120 ₪.

     

    להלן שיעורי הפיצוי במקרים של ביטול טיסה לפי החוק האירופאי או עיכוב בנחיתה של מעל 3 שעות:

     

    מרחק הטיסה עד 1,500 ק"מ – 250 יורו לנוסע; מרחק הטיסה מעל 1,500 ק"מ – 400 יורו לנוסע; מרחק הטיסה מעל 3,500 ק"מ – 600 יורו לנוסע

     

    מתי לא תהיו זכאים לקבל פיצוי בגין עיכוב בטיסה חוק אירופאי

     

    בדומה לחוק טיבי, גם במסגרת התקנות האירופאיות לא יהיו זכאים הנוסעים לקבל פיצוי כספי במקרים חריגים. כך למשל, אם נמסרה לנוסעים הודעה על ביטול או דחיית הטיסה למעלה מ-14 יום מראש. בנוסף, גם במקרים בהם הסיבה לביטול או עיכוב הטיסה נבע בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטת חברות התעופה, תהיינה חברות התעופה פטורות מלשלם לנוסעים – פיצוי על טיסה שבוטלה.

     

    חריג זה הוא למעשה חריג זהה בין התקנות האירופאיות לבין החוק בישראל. שכן, החוק בישראל קובע כי ככל ומפעיל הטיסה (כלומר חברת התעופה) הוכיח שביטול הטיסה נגרם בשל: " נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו, וגם אם היה עושה כל אשר ביכולתו – לא היה יכול למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות", הוא יהיה פטור מלשלם לנוסעים פיצוי כספי. כך גם במסגרת התקנות האירופאיות נקבע חריג דומה הקובע, כי ככל והטיסה בוטלה בשל:  extraordinary" circumstances which could not have been avoided", תהיינה חברות התעופה פטורות מלשלם לנוסעים פיצוי.

    *אין באמור לעיל, בכדי להוות ייעוץ משפטי

    מעוניינים לקבל מידע נוסף?